Składniki dla 4 osób:
- 4 nogi z kurczaka wraz z podudziem
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżeczki cząbru
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 duże ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy ziołowej (lub zwykłej)
- sól, pieprz
- sok z cytryny lub plastry cytryny
- 1 niecały kieliszek wina Chardonnay lub innego białego wytrawnego wina
Zioła i imbir ucieramy z czosnkiem i oliwą (najlepiej w moździerzu). Marynatę można przygotować również ze świeżych ziół- wtedy potrzebujemy kilka gałązek każdego z nich ( po 2-3 szt.) i kawałek świeżego imbiru. Kurczaka myjemy, wycieramy i posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Nacieramy oliwą z przyprawiamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sokiem z 1 cytryny lub rozkładamy na kawałkach kurczaka jej cienkie plasterki. Pieczemy 30 minut w 220C: 15 minut bez przykrycia i 15 z przykryciem. Po tym czasie wlewamy wino i pieczemy kolejne 20 minut bez przykrycia. Po tym czasie odlewamy większość sosu i nastawiamy piekarnik na funkcję grilla aby kurczak nabrał złocistego koloru a skórka zrobiła się chrupiąca. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz