środa, 30 marca 2011

Ziołowy kurczak z Chardonnay


Składniki dla 4 osób:
  • 4 nogi z kurczaka wraz z podudziem
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki cząbru
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy ziołowej (lub zwykłej)
  • sól, pieprz
  •  sok z cytryny lub plastry cytryny
  • 1 niecały kieliszek wina Chardonnay lub innego białego wytrawnego wina

Zioła i imbir ucieramy z czosnkiem i oliwą (najlepiej w moździerzu). Marynatę można przygotować również ze świeżych ziół- wtedy potrzebujemy kilka gałązek każdego z nich ( po 2-3 szt.) i kawałek świeżego imbiru. Kurczaka myjemy, wycieramy i posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Nacieramy oliwą z przyprawiamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sokiem z 1 cytryny lub rozkładamy na kawałkach kurczaka jej cienkie plasterki. Pieczemy 30 minut w 220C: 15 minut bez przykrycia i 15 z przykryciem. Po tym czasie wlewamy wino i pieczemy kolejne 20 minut bez przykrycia. Po tym czasie odlewamy większość sosu i nastawiamy piekarnik na funkcję grilla aby kurczak nabrał złocistego koloru a skórka zrobiła się chrupiąca. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz