czwartek, 31 marca 2011

Makaron z salami


Błyskawiczne danie. Idealne na kolację lub dla niespodziewanych gości. Można je zaliczyć również do dań tzw. „śmieciowych” czyli z tego co mamy akurat w domu. Dania takie okazują się często zaskakująco wyśmienite. Wystarczy trochę fantazji J
Składniki na 1 porcję:
  • Ulubiony makaron (porcja dla 1 osoby)
  • ½ puszki pomidorów w zalewie lub 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka masła
  • Kilka plasterków salami lub kiełbasy typu chorizo lub innej paprykowej
    (zwykła kiełbasa się raczej nie nadaje)
  • Sól, pieprz

Dodatkowo: ser żółty do posypania, fasola z puszki, suszone pomidory, natka z pietruszki

Wstawiamy wodę. Po zagotowaniu solimy i wrzucamy makaron. Na patelnię wrzucamy pokrojone salami lub kiełbasę i smażymy- tłuszcz sam się wytopi i można go odlać przed dodaniem pozostałych składników. Po podsmażeniu dodajemy liście laurowe oraz pomidory lub koncentrat. W tym drugim przypadku dolewamy trochę wody z gotującego się makaronu. Woda ta zawiera skrobię, więc również zagęści nam ostatecznie sos. Na końcu dodajemy łyżkę masła, dzięki czemu będzie on gęstszy i gładki. Solimy i pieprzymy do smaku.
W wersji „na bogato” możemy dodać odsączoną fasolę z puszki, pokrojone suszone pomidory (2 spokojnie wystarczą), posypać na końcu serem żółtym czy natką z pietruszki i danie gotowe!

Pomysł na przepis pochodzi z programu telewizyjnego "Nigella Ekspresowo"



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz