wtorek, 19 lutego 2013

Chrupiące placki ziemniaczane

z kaszką manną, cebulą i czosnkiem.

Wyjątkowo chrupiące i lekkie w środku dzięki kaszce mannie oraz aromatyczne i pachnące czosnkiem i cebulką.






Składniki dla 4 osób:
  • ok. 750 g ziemniaków
  • 1-2 cebule
  • 2-3 duże główki czosnku
  • 2 jajka
  • ok. 1/2 szklanki kaszki manny
  • ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na drobnej tarce (lub w robocie kuchennym). Czosnek obieramy,przeciskamy przez praskę i dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajka, dodajemy kaszkę i mąkę. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy jeszcze trochę kaszki i mąki. Doprawiamy obficie solą i odrobiną pieprzu. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Placki szybko się rumienią, więc nie wolno spuszczać ich z oka.
Podawać ze śmietaną i szczypiorkiem lub sosem czosnkowym. Smacznego chrupania!

1 komentarz: