niedziela, 3 lutego 2013

Jabłecznik otrębowy

Dla dbających o linię jedno z kilku moich ciast-light: jabłecznik. Jest bardzo smaczny i spokojnie zastępuje mi klasyczne ciasto z jabłkami, które uwielbiam. Jeść można dowoli, bo kalorii ma niewiele...

Składniki:
4 żółtka
4 białka
8 łyżek otrąb owsianych
8 łyżek otrąb pszennych
1 serek homogenizowany naturalny 0% (250g)
kilka kropli aromatu np. cytrynowego lub waniliowego
4 (lub więcej) łyżeczek słodziku w proszku
2 jabłka
odrobina soli
papier do pieczenia, odrobina masła, mała tortownica lub forma na tartę ( śr. 22cm)

Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na średniej grubości talarki. Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę. Resztę składników dokładnie wymieszać. Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć. dno formy wysmarować bardzo cienką warstwą masła, położyć papier do pieczenia, nałożyć bok formy i zacisnąć. Przelać ciasto i ułożyć na wierzchu cząstki jabłek. Piec 30 minut na dolnym poziomie w piekarniku nagrzanym do 180C. Smacznego!!!


Przepis i zdjęcie w niezmienionej formie zostały przeniesione z mojego drugiego bloga dziesieckilo.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz