czwartek, 14 kwietnia 2011

Cytrynowy kurczak z musem jabłkowym z żubrówką


Składniki:
  • dowolne części kurczaka np. nóżki, podudzie czy nawet cały kurczak podzielony na części
  • sól
  • czosnek w łupinach (kilka ząbków)
  • tymianek (suszony lub świeży)
  • cytryna

Mus:
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki żubrówki + 1 łyżka
  • szczypta chilli lub cała jedna papryczka

Kurczaka umyć i osuszyć. Posypać z każdej strony solą i odrobiną tymianku. Ułożyć na blasze (lub w naczyniu  żaroodpornym- w zależności jak dużo kurczaka przygotowaliśmy) dodać ząbki czosnku (w łupinkach)  oraz cząstki cytryny ( najlepiej pokrojone w ósemki ). Wstawić do nagrzanego piekarnika  (200C) i piec około 1 godziny ( zależności od ilości i wielkości kawałków mięsa), obracając i polewając co jakiś czas sosem (który sam się zrobi) aby kurczak równomiernie się zrumienił.

Mus:
Cebulkę drobno pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle. Dodać jabłka pokrojone w ósemki ( razem ze skórką i gniazdami nasiennymi), 2 łyżki żubrówki i chilli. Dusić aż jabłka całkowicie się rozpadną. Przetrzeć przez gęste sito i dodać łyżkę żubrówki.

Podawać kawałki kurczaka z upieczoną cytryną i czosnkiem polane musem. Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz