niedziela, 6 stycznia 2013

Chlebek prowansalski z oliwkami i suszonymi pomidorami




Dietetyczny chlebek dla dbających o linię. Dodatki w zasadzie są dowolne. Nie trzeba koniecznie dodawać ziół, oliwek i pomidorów albo można je zmienić np. dodać odrobinę kminku, pestki dyni czy słonecznika, a na pewno będzie pyszny.

Składniki:
6 łyżek otrąb żytnich
4 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki suszonych drożdży
4 łyżeczki jogurtu naturalnego 0%
4 żółtka
4 białka ubite na sztywną pianę
szczypta ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
kilka oliwek i suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
dodatkowo: papier do pieczenia i mała keksówka (11cm x 21cm), odrobina oliwy z oliwek


Piekarnik nagrzać do 180C. Foremkę wysmarować odrobiną oliwy i wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić, resztę składników dokładnie wymieszać i połączyć delikatnie z pianą z białek. Przełożyć do foremki. Piec ok. 40 min na najniższym poziomie. Smacznego!






Przepis i zdjęcie w niezmienionej formie zostały przeniesione z mojego drugiego bloga dziesieckilo.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz