niedziela, 29 kwietnia 2012

Sos barbecue (BBQ)


Składniki na podstawową porcję*:


  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina (lub sherry)
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 4 łyżki keczupu
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu jasnego sojowego (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Na łyżce oliwy zeszklić drobno pokrojoną cebulę z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Dodać wino i sok pomarańczowy, szybko zagotować. Dodać keczup, miód i sos sojowy. Przyprawić solą, pieprzem i chili. Dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.
Sos nadaje się do marynowania mięs oraz ryb. Jest też świetny jako dodatek do dań z grilla, frytek, hamburgerów czy kanapek. Można przechowywać w lodówce w słoiku do miesiąca czasu.

*Podana proporcja wystarczy jako marynata do kilograma mięsa np skrzydełek. Aby przygotować miseczkę sosu  należy zwiększyć proporcje cztero- lub trzykrotnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz