sobota, 9 sierpnia 2014

Leśny mech - ciasto szpinakowe z granatem



Robi wrażenie, zaskakuje składnikami i niebiańsko smakuje! A jest tak banalne do wykonania...

Składniki:

  • 450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 2 szklanki mąki krupcztki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
Dodatki:
  • 400g śmietany 36%
  • 1 granat
Szpinak rozmrozić na drobnym sitku tak aby woda mogła swobodnie ściekać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijać mikserem z cukrem do białości. Następnie dalej ubijać powoli dolewając olej. Gotową masę przelać do miski z mąką, dodać szpinak i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy (śr. 24 cm) i piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok. 1h do tak zwanego suchego patyczka. Następnie wyjąć i zostawić na noc do wystygnięcia. Ciasto dzięki temu zwilgotnieje.
Przed podaniem ubić na sztywno śmietanę. Ja nie dosładzam jej ani nie dodaję żadnych fixów bo uważam, że jest to zupełnie zbyteczne. Następnie należy przekroić ciasto na pół aby powstały 2 blaty, aczkolwiek ja zalecam, aby górę ściąć zdecydowanie wyżej - spokojnie wystarczy odciąć samą "kopułę" i rozdrobnić na kawałki aby przypominały one mech. Granat przeciąć i wydłubać nasiona. Na spód ciasta wyłożyć bitą śmietanę, posypać mchem a na wierzch rozsypać pestki granatu i gotowe. Ciasto należy przechowywać w lodówce najlepiej pod przykryciem aby nie pochłaniało innych zapachów z lodówki.

Smacznego!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz