środa, 21 sierpnia 2013

Otrębowe ciasto z truskawkami i jagodami





Oto kolejne ciasto light. Już wprawdzie po sezonie truskawkowym ale przepis jest godny wykorzystania nawet z innymi owocami np. malinami.


Ciasto minimalnie różni się od tego na jabłecznik. W tym jest dużo waniliowego aromatu, który idealnie komponuje się z truskawkami.










Składniki:
4 żółtka
4 białka
16 łyżek otrąb owsianych
1 mały jogurt naturalny 0%
łyżeczka aromatu waniliowego
3 łyżki słodziku w pudrze
miseczka truskawek
garść jagód
odrobina soli
papier do pieczenia, odrobina masła, tortownica lub forma na tartę ( śr. 25cm)




Truskawki umyć, obrać z szypułek i jeśli są duże przekroić na połówki. Jagody opłukać i przebrać z liści i innych nieczystości. Dno formy wysmarować bardzo cienką warstwą masła, położyć papier do pieczenia, nałożyć bok formy i zacisnąć. Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę. Resztę składników dokładnie wymieszać. Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć. Przelać ciasto i ułożyć na wierzchu truskawki i jagody. Piec 30 minut na dolnym poziomie w piekarniku nagrzanym do 180C. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz