piątek, 23 sierpnia 2013

Fish and Chips


 Ryba z masłem czosnkowym i domowe frytki z piekarnika- to nowa odsłona klasycznego dania.

Składniki:
(na jedną osobę)

Ryba z masłem czosnkowym:
  • 2 małe/1 duża dowolna ryba np. dorada, pstrąg, płotka
  • mąka 
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 plasterki cytryny
  • olej do smażenia

Rybę umyć i osuszyć. Dokładnie posypać solą i obtoczyć w mące. Masło wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na rozgrzanej patelni smażyć ryby na średnim ogniu z każdej strony. Po usmażeniu do każdej ryby nałożyć do środka masło czosnkowe i od razu podawać z cytryną i frytkami.

Domowe frytki z piekarnika:
  • 2 długie ziemniaki
  • olej słonecznikowy
  • słodka papryka
  • sól
Ziemniaki dokładnie umyć (nie obierać) i pokroić w słupki. Blachę z warstwą teflonu wysmarować olejem, włożyć ziemniaki i oprószyć solą i słodką papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250C na górny poziom. Piec z włączoną funkcją grill aż frytki będą miękkie i rumiane. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz