środa, 30 marca 2011

Zupa z zielonego groszku


Czasami jest tak, że nie mamy czasu spędzać w kuchni kilku godzin aby przygotować np. obiad z dwóch dań i jeszcze jakiś deser. Chcemy po prostu szybko coś ugotować, zjeść i w końcu odpocząć. A więc śladem wielkich mistrzów postaram się przygotować serię dań ekspresowych czyli do wykonania w 20-30 minut. Często sama korzystam z takich pomysłów i uważam, że są idealne dla każdego, komu chronicznie brakuje czasu lub gdy mamy niespodziewanych gości i musimy szybko przygotować jakiś poczęstunek.
Już wcześniej publikowałam przepis na penne ze szpinakiem. Przygotowanie tego dania zajmuje nie wiele więcej niż czas potrzebny na ugotowanie makaronu. Dziś przedstawiam zupę „groszkową” z ptysiami- jej przyrządzenie zajmie wam nie więcej niż 10-15 minut J
Składniki:
  • 2 puszki zielonego groszku konserwowego
  • 1 lub 1,5 l wody (w zależności jak bardzo zupa ma być gęsta)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany np. 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 2 lub 1  kostki rosołowe
  • Ptysie ( do kupienia np. u Gajewskiego)
Wodę wstawiamy do zagotowania. Groszek razem z zalewą miksujemy na gładką masę. Mąkę mieszamy ze śmietaną, a potem z odrobiną zimnej wody. Do gotującej się wody wrzucamy kostki rosołowe. Po ich rozpuszczeniu dodajemy zmiksowany groszek. Do śmietany i mąki po trochu dodajemy gorącą zupę za każdym razem dokładnie mieszając. W ten sposób „zaparzamy” śmietanę i dzięki temu nie zważy się, gdy dodamy ją do zupy. A więc gdy rozrobiona śmietana jest już rzadka wlewamy ją do gotującej się zupy, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do ponownego zagotowania. Doprawiamy solą i pieprzem-jeśli jest to konieczne.
Podajemy z groszkami ptysiowymi i śmietaną lub grzankami czosnkowymi. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz