środa, 23 marca 2011

Puszyste otrębowe naleśniki z serem


 
 
Uwielbiam naleśniki w każdej postaci- na słono, na słodko, smażone, pieczone, po prostu każde! Dziś na obiad miałam zaplanowane naleśniki z serem na słodko. Postanowiłam jednak zrobić trochę zdrowszą wersję z otrębami i mąką razową. Aby naleśniki nie były przez to zbyt sztywne białka z jajek ubiłam na pianę i takie dodałam do ciasta. Powstała dzięki temu puszysta, lejąca się masa. Upieczone naleśniki były co prawda grubsze od zwykłych, ale za to niezwykle delikatne.

 
Ciasto naleśnikowe:
  • 100 g mąki (zwykłej)
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 100 g otrąb (pszennych lub owsianych)
  • 250 ml mleka
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
 
Ser:
  • 1 mała kostka sera białego
  • 1 żółtko
  • ½ opakowania cukru waniliowego
 
Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Mieszamy wszystkie pozostałe składniki z żółtkami i odstawiamy na min. 15 minut. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy aż ciasto stanie się na powrót lejące ale nadal puszyste. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.

 
Ciasto powinno wystarczyć na 6 sztuk naleśników. Ser mieszamy dokładnie z żółtkiem i cukrem aż powstanie gładka masa. Nakładamy  na naleśniki i składamy w trójkąty lub po prostu na pół. Podawać można polane śmietaną lub jogurtem naturalnym oraz dodatkowo sosem czekoladowym lub każdym innym. Smacznego!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz