Uwielbiam naleśniki w każdej postaci- na słono, na słodko, smażone, pieczone, po prostu każde! Dziś na obiad miałam zaplanowane naleśniki z serem na słodko. Postanowiłam jednak zrobić trochę zdrowszą wersję z otrębami i mąką razową. Aby naleśniki nie były przez to zbyt sztywne białka z jajek ubiłam na pianę i takie dodałam do ciasta. Powstała dzięki temu puszysta, lejąca się masa. Upieczone naleśniki były co prawda grubsze od zwykłych, ale za to niezwykle delikatne.
Ciasto naleśnikowe:
- 100 g mąki (zwykłej)
- 100 g mąki pszennej razowej
- 100 g otrąb (pszennych lub owsianych)
- 250 ml mleka
- 1/3 szklanki wody
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Ser:
- 1 mała kostka sera białego
- 1 żółtko
- ½ opakowania cukru waniliowego
Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Mieszamy wszystkie pozostałe składniki z żółtkami i odstawiamy na min. 15 minut. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy aż ciasto stanie się na powrót lejące ale nadal puszyste. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.
Ciasto powinno wystarczyć na 6 sztuk naleśników. Ser mieszamy dokładnie z żółtkiem i cukrem aż powstanie gładka masa. Nakładamy na naleśniki i składamy w trójkąty lub po prostu na pół. Podawać można polane śmietaną lub jogurtem naturalnym oraz dodatkowo sosem czekoladowym lub każdym innym. Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz