wtorek, 17 kwietnia 2012

Ślimaczki


Twarde, kruche ciasteczka. Przypominają włoskie cantucci. Są idealne do kawy lub popołudniowej herbaty. Maczane w gorącym płynie delikatnie miękną i rozpływają się w ustach...

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 300 g drobnego cukru
  • 175 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • laska wanilii lub płatki migdałów i aromat migdałowy


Masło i cukier zmiksować tak aby powstała puszysta masa. Dodać jajko i mąkę i zagnieść zwarte ciasto. Powstałą masę podzielić na pół. Pierwszą część wymieszać z wanilią lub płatkami migdałowymi i odrobiną aromatu migdałowego, drugą część z rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą. Oba ciasta cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Nałożyć ciemny placek na jasny i dalej delikatnie wałkować tak aby masy się połączyły. Następnie zwinąć powstały placek w roladę i pokroić na cienkie plasterki, które należy ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.

 Piec ok. 15 minut na górnym poziomie w piekarniku nagrzanym do 180C. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia aby ciastka stwardniały. Podobnie jak pierniki można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zawsze mieć coś słodkiego, gdy pojawi się niespodziewany gość :) Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz