sobota, 21 lipca 2012

Pizza Fritta czyli pizza smażona





- Jadłeś kiedyś pizzę smażoną?
- Że co? Smażoną??? Co ty znowu wymyśliłaś...?


Słyszę to za każdym razem i zapewniam, że jest warta spróbowania i szybka do przygotowania (jak na pizzę oczywiście). Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Włoska wyprawa Jamiego" i wg autora ten sposób przygotowywania pizzy (smażenie a dopiero potem opiekanie) był sposobem pierwotnym.
Pierwsza zatem pizza na świecie była pizzą smażoną i to jest wystarczający powód  by jej spróbować.


Składniki:
(dla 5 osób)
ciasto:
1/2 kg mąki*
4 łyżki kaszki manny
ok. 325 ml ciepłej wody
7g drożdży instant lub 17g świeżych
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
olej do smażenia


sos pomidorowy do pizzy:
1 puszka pomidorów w zalewie (całych) lub 4 duże, świeże, dojrzałe pomidory
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
2 średnie ząbki czosnku
1 pęczek bazylii świeżej* lub 1 łyżka suszonej
sól do smaku


dodatki:
ok. 200g sera mozzarella z zalewy lub zwykłego


Najpierw trochę o mące. *Najlepsza do pizzy byłaby mąka chlebowa pszenna (nie mylić z razową!) wymieszana z semoliną w stosunku 4:1. Jeśli chodzi o mąkę chlebową to można ją dostać teraz raczej bez problemu w każdym hipermarkecie. Natomiast z semoliną jest zdecydowanie gorzej i najlepiej zaopatrzyć się w nią w jakimś sklepie internetowym. Nie widzę jednak problemu, aby zrobić pizzę ze zwykłej mąki dostępnej w każdym sklepie spożywczym. Stąd właśnie w przepisie dodatek kaszki manny do zwykłej mąki.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać kaszkę mannę. Jeśli używamy drożdży świeżych należy je rozkruszyć w miseczce, dodać cukier i dolać trochę ciepłej wody (z tej przygotowanej do całego ciasta). Składniki dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na ok. 10-15 min i przelać do miski z pozostałymi składnikami. Jeśli używamy drożdży instant wystarczy wsypać je do mąki. Następnie dodać sól i dolewać po trochę wody cały czas mieszając dużą łyżką. Kiedy dodamy już całą wodę i ciasto jest już za gęste by mieszać je łyżką, przekładamy je na stolnicę/blat wysypany mąką i ugniatamy aż powstanie zwarte, jędrne i gładkie ciasto. Następnie przekładamy do tej samej miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 40 min).


Przekładamy ciasto na wysypany mąką blat/stolnicę i dzielimy na części o wielkości mniej więcej połowy zaciśniętej pięści. Wałkujemy na placki o średnicy patelni, której będziemy używać do smażenia. Powinna to być duża patelnia teflonowa o średnicy minimum 20cm. Smażymy każdy placek na dobrze rozgrzanym oleju po ok. 30 sekund z każdej strony, przekładamy na papierowy ręcznik i osuszamy z tłuszczu. Piekarnik nastawiamy na opcję opiekanie i nagrzewamy do temperatury ok. 180C. Każdą pizzę smarujemy sosem pomidorowym, układamy na niej kawałki mozzarelli i posypujemy suszonym oregano (opcjonalnie). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na poziom górny. Wyjmujemy gdy ser się rozpuści. Pizzę składamy na pół i po prostu jemy trzymając w rękach jak podobno czynią to sami Włosi w ulicznych barach...


Sos pomidorowy:
Przygotowujemy wszystkie składniki. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Jeśli używamy świeżych pomidorów to myjemy je, wykrawamy środek i kroimy na grubą kostkę. W małym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek z suszoną bazylią.  Podsmażamy na dużym ogniu chwilę aż czosnek się przyrumieni i dodajemy pomidory z puszki lub wcześniej przygotowane świeże. Zmniejszamy ogień i dusimy aż sos zgęstnieje. Jeśli używamy pomidorów z puszki sos będzie gotowy po ok. 25 minutach wolnego gotowania bez przykrycia. W przypadku świeżych czas ten wydłuży się do godziny. Jeśli używamy świeżej bazylii, to połowę przygotowanej porcji dodajemy dopiero po dodaniu pomidorów do usmażonego czosnku, dusimy razem, a drugą połowę dodajemy na 5 minut przed zakończeniem gotowania sosu. Listki najlepiej umyć i nie kroić ale porwać na kawałki - tak smakują najlepiej!!!


Sos ten świetnie nadaje się też do makaronów lub grillowanych białych mięs i ryb.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz