środa, 23 stycznia 2013

Tarta ze szpinakiem

Na francuskim cieście, z fetą i suszonymi pomidorami






Nieskomplikowany i bardzo sycący posiłek. Wystarczy pół godziny by wyczarować dla niespodziewanych gości wykwintny posiłek. Polecam!

Składniki:
  • łyżka masła
  • 2 drobno pokrojone ząbki czosnku
  • ok. 150 g świeżego szpinaku
  • 270 g sera feta
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 6-7 zielonych lub czarnych oliwek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
Szpinak umyć. Na dużej patelni rozgrzać masło i dodać pokrojony drobno czosnek. Smażyć 15 sekund. Dodać  szpinak i dusić aż zmięknie i odparuje woda. Do wysokiej miski pokruszyć ser feta, pomidory i oliwki pokroić na małe kawałki i dodać do sera. Przygotowany szpinak (może być gorący- prosto z patelni) dodać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać. Formę z odpinanym bokiem posmarować odrobiną oliwy lub olejem  z pomidorów. Ciasto rozwinąć i położyć jego centralną część na formie. Wyłożyć dno, boki zostawić na brzegach formy. Nałożyć równomiernie farsz  i zawinąć wystające boki ciasta ku środkowi formy. Ciasto nie musi zalepiać całkowicie wierzchu farszu. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika, na środkowy poziom i nastawić grzanie od spodu i góry wraz z termoobiegiem. Piec ok. 20 minut. Tarta nadaje się do jedzenia na ciepło i na zimno. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz