czwartek, 14 kwietnia 2011

Pora na pora


Pomieszanie z poplątaniem. Tylko tyle przychodzi mi na myśl jeśli chodzi o wczorajszy dzień.
Rano bieg przez przeszkody do autobusu. Potem próba pozostania „kwiatem lotosu na tafli jeziora” jadąc w korku. Spóźnienie. Deszcz. Słońce. Znowu deszcz. Znowu korek.
Przychodzi chwila oddechu… i myśl co dziś na obiad? Kurczak w porach. Nie. Zupa krem z pora. Tak. Kurczak…… cytrynowy? Z musem jabłkowym z żubrówką i zupa z pora z sokiem jabłkowym i serem pleśniowym…..chmmmm a jakaś sałatka? Buraki. Same?…. Buraki z pomarańczą ………tak.

Głodna jadę do domu. Po drodze wymyśliłam, że do kurczaka zrobię jeszcze polentę, a co! Docieram do celu i po chwili kuchnia wygląda jakby przeszedł przez nią tajfun - jestem szczęśliwa.

Zupa krem z pora z sokiem jabłkowym i serem pleśniowym

Jaka ona jest dobra………..mniam! Ostry smak pora przełamany słodyczą soku i podkreślony smakiem sera pleśniowego. Pomieszanie  z poplątaniem ale wyjątkowo smaczne.

Składniki:
  • 2 l wody
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mały kawałek selera
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 bardzo duże pory lub 4 średnie
  • 4 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 kostki rosołowe
  • 200 ml soku jabłkowego
Dodatkowo:
  • Śmietana 18%
  • Ser pleśniowy Lazur
  • Natka pietruszki lub inna zielenina do przybrania
Wodę gotujemy i wrzucamy marchewkę, pietruszkę i selera i ziemniaki. Ja bardzo drobno posiekałam w robocie kuchennym i dzięki temu wywar szybko był ugotowany. Pora myjemy i całego (białą i zieloną część) też drobno kroimy (siekamy w robocie) i podsmażamy na maśle dodając pod koniec gałkę muszkatołową. Gdy por zmięknie wrzucamy go do wywaru. Gdy wszystkie składniki są miękkie doprawiamy zupę kostką rosołową i sokiem jabłkowym. Zupę miksujemy, aby osiągnęła gładką konsystencję.
Podajemy gorącą,  polaną śmietaną i z cienkim plastrem sera pleśniowego. Najlepsza jest po chwili, gdy ser się rozpuści. Na wierzch można dodać natkę z pietruszki, koperek czy kolendrę. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz