czwartek, 21 lutego 2013

Kokosowe naleśniki z ananasem


 
Składniki:
  • 2 szklanki tłustego mleka
  • 2 jajka
  • 1 niecała szklanka mąki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • odrobina soli
  • łyżka oleju
  • 5-6 łyżek wiórków kokosowych
  • olej do smażenia
Nadzienie:
  • dżem brzoskwiniowy
  • puszka ananasa
  • 1 śmietana deserowa
Mleko, jajka, mąkę, cukier, sól i olej zmiksować na gładką masę. Ciasto powinno wyjść rzadkie, jeśli jest za gęste dodać odrobinę mleka. Następnie dodajemy wiórki, mieszamy i odstawiamy na 10-15. Ciasto odpowietrzy się i zgęstnieje. Na małej patelni smażymy średnio grube placki. Przed każdym wylaniem ciasta patelnię smarujemy olejem za pomocą pędzla kuchennego.

 Podanie:
Naleśniki smarujemy dżemem, na połowę placka nakładamy drobno pokrojone kawałki ananasa, polewamy śmietaną i składamy na pół. Podajemy w temperaturze pokojowej. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz