czwartek, 4 października 2012

Pikantna zupa z soczewicy


Gęsta i bardzo pożywna zupa krem. Siostrzana wersja marokańskiej zupy z soczewicy. Ta wersja jest jednak spokojniejsza i bardziej delikatna w smaku, dopiero po chwili czuć pikantne chili, które rozgrzewa podniebienie. W sam raz na nadchodzące chłodne dni...

Składniki:
3,5 l wody
korpus z kurczaka lub inna część nadająca się na wywar
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 mały por
1/2 opakowania soczewicy (czerwonej lub zielonej)
1 op. pomidorów w puszce
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
3-4 ziemniaki pokrojone
sól
pieprz
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka chili w proszku
1 duży ząbek czosnku


Warzywa obrać, kurczaka umyć i dodać do gotującej się wody. Zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować godzinę do półtorej. Następnie wyłowić pora oraz kurczaka i oddzielić mięso od kości. Dodać do wywaru soczewicę, pomidory i koncentrat. Gdy soczewica będzie miękka, dodać ziemniaki. Gdy już wszystkie składniki będą ugotowane do miękkości zdjąć zupę z ognia. Posolić, popieprzyć, dodać cynamon, chili i rozgnieciony czosnek oraz mięso. Zmiksować blenderem, ale nie na idealnie gładką masę. Najlepiej smakuje gdy pozostawi się kawałeczki soczewicy. Smacznego!!

1 komentarz: