środa, 17 października 2012

Śliwkowy dip do mięsa




Intensywny, słodki i jednocześnie cierpki. Świetnie smakuje z pieczonym lub smażonym czerwonym mięsem ale nadaje się też do drobiu, zwłaszcza kaczki. Można przechowywać go w lodówce, w zamkniętym pojemniku lub słoiku. Pasteryzacja dodatkowo wydłuży czas jego przydatności. Pomysł na sos zaczerpnięty z przepisu na polędwiczki w sosie śliwkowym z mojej ulubionej KWESTII SMAKU.

Składniki:
(na ok. 750 ml sosu)

1/2 kg fioletowych śliwek np. węgierek
odrobina oliwy z oliwek
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
niecała łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki chilli

Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Rozgrzać patelnię i skropić ją odrobiną oliwy. Wrzucić śliwki i smażyć na średnim ogniu aż całkowicie zmiękną i zaczną się rozpadać. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do słoika lub innego pojemnika. Po wystygnięciu przechowywać w lodówce. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz