czwartek, 6 września 2012

Pieczone pomidory


Bardzo proste i szybkie. Świetnie nadają się jako dodatek do grillowanych ryb i mięs. Mój ulubiony zestaw to marynowany w tymianku i rozmarynie z cytryną pstrąg upieczony na grillu z dodatkiem pieczonych pomidorów. Polecam! Można też użyć ich jako dodatek do makaronu i podawać posypane świeżą bazylią lub rukolą, natką pietruszki, parmezanem czy mozzarellą. Natomiast upieczone bez skóry i w dużej ilości stanowić mogą bazę do zupy z pieczonych pomidorów. Możliwości jest wiele i za to kocham pomidory!!!

Składniki*:

  • pomidory 
  • oliwa
  • czosnek
  • sól
  • rozmaryn + tymianek lub bazylia lub oregano lub zioła prowansalskie
Pomidory umyć, wykroić szypułki i pokroić w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości). Jeśli używamy pomidorków koktajlowych wystarczy je tylko umyć i nie trzeba już kroić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać odrobiną oliwy, dodać całe ząbki czosnku (w łupinach) delikatnie rozgniecione nożem, posolić do smaku, posypać ziołami. Wymieszać. Piec ok. 20-30 min w piekarniku nagrzanym do180-190C. Smacznego!!

* nie podaję konkretnych proporcji ponieważ przyprawiać można wg swojego upodobania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz