niedziela, 30 stycznia 2011

Marynowane Oliwki

Oliwki to najczęściej dodatek do sałatek lub przegryzka podawana samodzielnie w zalewie. Jako to drugie warto serwować je z aromatycznymi ziołami i innymi dodatkami. Oto kilka propozycji:

Oliwki z cytryną, czosnkiem i tymiankiem
  • 8 cienkich plasterków cytryny
  • 1 ½ łyżeczki tymianku
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • Po 250g oliwek czarnych i zielonych
  • oliwa z oliwek extra vergine

Wypełnić wyparzony i dokładnie wyprażony w piekarniku słoik wszystkimi składnikami i zalać oliwą extra vergine. Oliwki nadają się do spożycia po min. 2 dniach. Słoik można przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.

Oliwki z bazylią, czosnkiem, oregano i liściem laurowym
  • 2 ząbki czosnku przekrojone na pół
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii (lub kilka listków świeżej)
  • 1 połamany liść laurowy
  • oliwa z oliwek extra vergine

Wypełnić wyparzony i dokładnie wyprażony w piekarniku słoik wszystkimi składnikami i zalać oliwą extra vergine. Oliwki nadają się do spożycia po min. 2 dniach. Słoik można przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.

Oliwki z ziołami i chili
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii (lub kilka listków świeżej)
  • 2 ząbki czosnku przekrojone na pół
  • 2 papryczki chili
  • suszone pomidory (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek extra vergine

Wypełnić wyparzony i dokładnie wyprażony w piekarniku słoik wszystkimi składnikami i zalać oliwą extra vergine. Oliwki nadają się do spożycia po min. 2 dniach. Słoik można przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.

Niezależnie od wybranych dodatków przed serwowaniem oliwek można dodać do nich liście świeżego szpinaku, roszponkę czy rukolę. Nadają się znakomicie do sałatek czy koreczków lub jako samodzielny dodatek do przystawek.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz