niedziela, 23 stycznia 2011

Czosnkowo-imbirowa zupa na zimne dni

Tegoroczna zima daje nam się we znaki. Wszyscy dookoła kaszlą i kichają. Ja sama już dwa razy chorowałam i postanowiłam w końcu jakoś temu zaradzić :) Nieocenionym pomocnikiem w walce z przeziębieniem jest oczywiście czosnek a imbir ma właściwości oczyszczające dla dróg oddechowych, dlatego polecam pyszną zupkę czosnkowo-imbirową. Jej smak jest zaskakujący, ale już po pierwszej łyżce zakochacie się w nim!

Składniki:
  • 1,5 litra wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 mały por lub 1/2 dużego
  • 1 duża główka czosnku
  • 1/2 filiżanki startego świerzego imbiru lub 1/2 opakowania suszonego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/4 op. makaronu chińskiego nitki
Marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w cienkie słupki i razem z porem wrzucić do gotującej się wody i ugotować wywar warzywny. Czosnek obrać i posiekać w drobną kosteczkę. Imbir (jeśli używany jest świerzy) zetrzeć. Po ugotowaniu się wszystkich warzyw wyjąc pora. Czosnek i imbir przesmażyć na oliwie i dodać do zupy. Wsypać makaron (wedle uznania) .Doprawić solą i pieprzem lub kostka rosołową lub przyprawą typu "vegeta".
Jeśli boicie się używać tak dużej ilości imbiru możecie doprawiać zupę po trochu dotąd aż osiągniecie zadowalający smak. Musi jednak ona mieć ostry smak, ponieważ ma za zadanie rozgrzać organizm. Smacznego!

Mój przepis powstał na bazie przepisu z blogu Eko Quchnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz