poniedziałek, 23 grudnia 2013

Szybka tarta makowa

 
Szybki post o szybkiej tarcie :) Zdjęcie też zrobione szybko (bo zaraz znikło) za co przepraszam, bo nie oddaje tego jak w rzeczywistości wygląda ten uroczy wypiek. Tarta jest błyskawiczna i jeśli ktoś planuje jeszcze coś upiec przed świętami to jest to zdecydowanie dobry wybór :)
 
Składniki:
(na formę do tarty 24cm)
 
  • 1 kostka bardzo zimnego masła (200g)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 400g masy makowej
dodatkowo: masło do wysmarowania formy oraz foremka do wykrawania ciastek np. w kształcie gwiazdy, bałwanka czy choinki, wałek do ciasta, cukier puder do posypania ciasta
 
W misce lub na stolnicy ugniatamy wszystkie składniki oprócz masy makowej. Trzeba to zrobić szybko aby masło nie zaczęło się rozpuszczać. Jeśli tak się stanie i ciasto zacznie się lepić, należy obwinąć je w folię spożywczą i schować  do lodówki na 20 min lub na 10 min do zamrażarki. Następnie nastawić piekarnik na 180C do nagrzania. 3/4 ciasta rozwałkować na szerokość dna formy do tarty i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę. Nałożyć masę makową i wyrównać. Pozostałą część ciasta też rozwałkować i wycinać foremkami kształty. Następnie układać je na masie makowej. Ja dodatkowo ulepiłam z ciasta kuleczki i ułożyłam między wyciętymi gwiazdkami. Włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika na dolny poziom i piec 30 min. Cisto od spodu i od góry powinno być złoto brązowe, masa makowa odparuje i będzie bardziej zwarta. Na koniec posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!
 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz