poniedziałek, 2 grudnia 2013

Spaghetti ze szpinakiem i kiełkami


Prosto i smacznie: szybkie danie na spóźniony obiad- 20 minut i siadamy do stołu!!

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti
  • łyżka oliwy
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego w liściach lub 2 opakowania świeżego 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duże opakowanie śmietany 12% (400g)
  • sól, pieprz
  • kiełki słonecznika (lub inne np. rzodkiewki,buraka)
Wstawiamy wodę na makaron, po zagotowaniu solimy i dodajemy makaron. Gotujemy powoli. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy szpinak. Smażymy aż się rozmrozi i odparuje woda. Dodajemy rozgnieciony czosnek i śmietanę, solimy i pieprzymy do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
Jeśli używamy świeżego szpinaku najpierw przesmażamy rozgnieciony czosnek a dopiero później dodajemy liście. Bardzo krótko dusimy (wystarczy że liście zmiękną) i dodajemy szybko śmietanę, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
Ugotowany al dente makaron dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy i od razu podajemy posypany kiełkami. Najlepiej smakuje z kiełkami słonecznika ale można dodać inne. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz