Moje ukochane ciasto! Ze wszystkich słodkich rzeczy tej jednej nie potrafię się oprzeć...szarlotka :) Mam swój ulubiony przepis wypróbowany i niezawodny od lat. Ale tym razem chciałam upiec trochę "lżejszą" wersję bez pianki i z małą ilością cukru i tak powstała... szarlotka razowa w stylu american pie. To, co uwielbiam w niej to jej kruchość i wyrazisty smak. Nie ma nic gorszego od gumowatej szarlotki z mdłymi jabłkami ( o zgrozo!).
Składniki:
Ciasto
- 200 g mąki pszennej (zwykłej)
- 200 g mąki pszennej razowej
- 1 kostka margaryny "Kasia"
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka
- 3 średnie kwaśne jabłka
- 2 łyżki (lub mniej) brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- odrobina wody
- kilka kropli olejku cytrynowego lub szczypta kwasku cytrynowego
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w drobną kostkę (jeśli mają być wyczuwalne cale kawałki jabłek), dodać cynamon, wodę i dusić na małym ogniu. Gdy jabłka zmiękną dodać najpierw jedną łyżkę cukru, wymieszać i spróbować. W zależności od naturalnej kwaskowości jabłek dodać więcej cukru (drugą łyżkę) i kilka kropli olejku cytrynowego (lub kwasku). Dusić aż jabłka będą miękkie. Składniki na ciasto wszystkie połączyć aż powstanie gładkie ciasto. Formę na tarte wyłożyć 2/3 ciasta. Dokładnie oblepić brzegi i ponakłuwać widelcem całe ciasto. Piec 20 min w 180 C. Z pozostałego ciasta zrobić paski (patrz zdjęcie). Po 20 minutach nałożyć jabłka i ułożyć na wierzchu paski z ciasta tak, aby utworzyły kratkę. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec kolejne 30-40 min w 180 C. Podawać jeszcze ciepłą z lodami! Mniam!
Smacznego!
pewnie nie tak bardzo jak Ty.. ale ja też uwielbiam domową szarlotkę. pełną pysznych jabłek. :-)
OdpowiedzUsuń