środa, 16 lutego 2011

Kruche Ciasteczka

Wprawdzie już po walentynkach, ale z tej właśnie okazji upiekłam kruche serduszka polane różowym lukrem i posypane cukrową kaszką. Pamiętam jak byłam dzieckiem mama kupowała podobne w cukierni- takie małe rozpadające się w ustach i w sam raz na jeden kęs. Mmmm... były pyszne. Dziś ja takie piekę  i obdarowuję nimi moich bliskich :)). Ostatnio zresztą doszłam do wniosku, że nie ma chyba lepszego prezentu niż coś, co zrobiliśmy sami- nie ważne czy do końca nam się to udało, ważne, że włożyliśmy w to swoje serce...

Ciasto:
  • 250 g mąki krupczatki lub zwykłej
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g margaryny "Kasi" (zimnej)
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • papier do pieczenia

Lukier:
  • 1 białko
  • cukier puder
  • kilka kropli koncentratu z buraków
  • sok z cytryny

Schłodzoną margarynę posiekać ze wszystkimi składnikami na ciasto, zagnieść i owinięte w folię przełożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm. Wycinać ciasteczka o dowolnych kształtach i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 min w pierniku nagrzanym do 180 C. Ciasteczka trzeba pilnować, ponieważ są na tyle małe, że szybko się pieką i można je niestety łatwo przypalić. Nie zapominajcie o tym :)

Aby zrobić lukier ubijam trzepaczką białko w miseczce. Gdy jest już spienione powoli dodaję cukier puder i odrobinę soku z cytryny. Dalej mieszam trzepaczką  i dodaję cukier aż do uzyskania gęstej konsystencji. Lukier musi być płynny, ale nie na tyle, aby spływać z ciasteczek. Na końcu dodaję kilka kropli koncentratu z buraków i ozdabiam ostudzone ciasteczka i posypuję cukrową kaszką. Potem wkładam na chwilę do piekarnika nastawionego na termoobieg aby lukier szybko wysechł i gotowe! Małe, smaczne i proste- upiecz to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz