poniedziałek, 25 marca 2013

Kotlet mielony

Podany z ziemniakami z wody oraz z czerwonymi buraczkami lub gotowaną marchewką z groszkiem to klasyk.


Składniki:
(porcja dla 4 osób)

  • 1 mała cebula
  • kajzerka namoczona w mleku lub bułka tarta
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1-2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Cebulę obrać i drobno pokroić w kosteczkę. Zeszklić na odrobinie oleju na patelni. Mięso włożyć do dużej miski, dodać zeszkloną cebulę, jajka, sól, pieprz oraz bułkę tartą (obsypać całość cienką warstwą) lub dokładnie odsączoną kajzerkę. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić razem, aby powstała jednolita masa. Jeśli mięso jest za rzadkie należy dodać więcej bułki. Formować małe kotleciki i smażyć na średnim ogniu z obu stron aż będą złoto-brązowe. Każdy przełożyć do naczynia żaroodpornego i po usmażeniu wszystkich dusić je z małą ilością wody ok. 15 min aż będą miękkie i delikatne. Smacznego!

RADA:
  • Zamiast bułki można dodać kaszy manny.
  • Mięso może być wieprzowo-wołowe.
  • Kotlety mogą być również grillowane zamiast smażone.

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy blog, chociaż myślę, że ten przepis akurat wszyscy znają. :)

    pozdrawiam
    Kultura

    OdpowiedzUsuń