niedziela, 3 marca 2013

Curry z kurczkiem

 
 
 
 
 
Składniki:
(dla 2-3 osób)
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
  • 2 duże ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 1 mieszanka azjatyckich warzyw mrożonych Frosta (jest najlepsza)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2-3 łyżeczki pikantnej pasty curry
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • sok z 1 cytryny
  • 3-4 łyżeczki cukru
Przygotować wszystkie składniki, aby były pod ręką. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić kurczaka i czosnek. Smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając przez ok. 2 minuty. Uważać aby czosnek się nie spalił. Dodać warzywa. Zmniejszyć trochę ogień i smażyć aż się rozmrożą. Wlać mleko kokosowe, dodać pastę, sos rybny, połowę soku z cytryny. Gotować powoli pod przykryciem aż warzywa i mięso będą miękkie.
 
Spróbować i doprawić ewentualnie resztą soku z cytryny oraz można dodać więcej sosu rybnego aby danie było bardziej słone oraz pasty aby było ostrzejsze - wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Sos powinien być kremowy o kokosowym smaku, jednocześnie pikantny, kwaskowy, słodkawy i lekko słony. Podawać z ryżem i świeżą kolendrą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz