Delikatny, śmietankowy z przepyszną naturalną galaretką. Lekki deser nie tylko na lato.
Składniki na małą tortownicę (22cm lub mniejszą):
Masa:
600 g serka śmietankowego light Danio ( 4 opakowania)
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wody
odrobina masła
+ 1 płaska łyżka słodziku ( niekoniecznie)
Galaretka:
350 ml soku pomarańczowego ( świeżo wyciśniętego lub z kartoniku ale nie słodzonego)
3 łyżeczki żelatyny
+ 1 płaska łyżeczka słodziku ( niekoniecznie)
Masa: żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napuchnięcia (ok. 1/2 h). Do wysokiego naczynia przełożyć serki i ubijać mikserem dodając powoli żelatynę. Po uzyskaniu gładkiej masy przełożyć ją to wysmarowanej cieniutką warstwą masła tortownicy i wstawić do lodówki. Po 1/2 godziny można wylać schłodzoną galaretkę i ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Galaretka: Sok przelać do rondelka i zagotować. Szybko zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Mieszać energicznie do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Schłodzoną wylać na ciasto.
Smacznego!!!
Przepis i zdjęcie w niezmienionej formie
zostały przeniesione z mojego drugiego bloga
dziesieckilo.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz