z kaszką manną, cebulą i czosnkiem.
Wyjątkowo chrupiące i lekkie w środku dzięki kaszce mannie oraz aromatyczne i pachnące czosnkiem i cebulką.
Składniki dla 4 osób:
- ok. 750 g ziemniaków
- 1-2 cebule
- 2-3 duże główki czosnku
- 2 jajka
- ok. 1/2 szklanki kaszki manny
- ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na drobnej tarce (lub w robocie kuchennym). Czosnek obieramy,przeciskamy przez praskę i dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajka, dodajemy kaszkę i mąkę. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy jeszcze trochę kaszki i mąki. Doprawiamy obficie solą i odrobiną pieprzu. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Placki szybko się rumienią, więc nie wolno spuszczać ich z oka.
Podawać ze śmietaną i szczypiorkiem lub sosem czosnkowym. Smacznego chrupania!
mniam :D
OdpowiedzUsuń