Składniki:
(dla 2-3 osób)
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
- 2 duże ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 1 mieszanka azjatyckich warzyw mrożonych Frosta (jest najlepsza)
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2-3 łyżeczki pikantnej pasty curry
- 3 łyżki sosu rybnego
- sok z 1 cytryny
- 3-4 łyżeczki cukru
Przygotować wszystkie składniki, aby były pod ręką. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić kurczaka i czosnek. Smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając przez ok. 2 minuty. Uważać aby czosnek się nie spalił. Dodać warzywa. Zmniejszyć trochę ogień i smażyć aż się rozmrożą. Wlać mleko kokosowe, dodać pastę, sos rybny, połowę soku z cytryny. Gotować powoli pod przykryciem aż warzywa i mięso będą miękkie.
Spróbować i doprawić ewentualnie resztą soku z cytryny oraz można dodać więcej sosu rybnego aby danie było bardziej słone oraz pasty aby było ostrzejsze - wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Sos powinien być kremowy o kokosowym smaku, jednocześnie pikantny, kwaskowy, słodkawy i lekko słony. Podawać z ryżem i świeżą kolendrą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz