Składniki na dwie porcje:
Kurczak
- 2 nóżki kurczaka wraz z podudziem
- 6 cienkich plasterków boczku
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 3 mandarynki
- 1 torebka ryżu
- 1 czubata łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- szczypta soli
- 3 duże liście sałaty lodowej
- 2 cienkie plasterki czerwonej cebuli
- kilka czarnych marynowanych oliwek
- 2 orzechy włoskie lub 2 łyżki pestek z dyni
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra vergine
- pół łyżeczki miodu
- szczypta soli i pieprzu
Ryż ugotować w osolonej wodzie wraz z kurkumą. Po odcedzeniu wyjąc z torebki i wymieszać z żurawiną.
Sałatę umyć i osuszyć. Porwać na kawałki. Orzechy uprażyć na patelni, ostudzić i drobno posiekać. Miód, oliwę, ocet balsamiczny, sól i pieprz wymieszać dokładnie aż powstanie gładki sos. Na wierzchu sałaty ułożyć pojedyncze krążki cebuli, oliwki i posypać orzechami. Skropić sosem tuż przed podaniem. Sałatę w ten sposób można przygotować bezpośrednio na talerzu na którym będzie podawane mięso z ryżem.
Kurczaka podawać z ułożonym na wierzchu plasterkiem boczku i mandarynkami w towarzystwie ryżu, sałatki i dobrego wytrawnego wina, a to wszystko w delikatnym świetle świec. Mmmm......Smacznego!!
wygląda pięknie w tych kolorach.
OdpowiedzUsuń