Składniki:
- dowolne części kurczaka np. nóżki, podudzie czy nawet cały kurczak podzielony na części
- sól
- czosnek w łupinach (kilka ząbków)
- tymianek (suszony lub świeży)
- cytryna
Mus:
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 2 jabłka
- 2 łyżki żubrówki + 1 łyżka
- szczypta chilli lub cała jedna papryczka
Kurczaka umyć i osuszyć. Posypać z każdej strony solą i odrobiną tymianku. Ułożyć na blasze (lub w naczyniu żaroodpornym- w zależności jak dużo kurczaka przygotowaliśmy) dodać ząbki czosnku (w łupinkach) oraz cząstki cytryny ( najlepiej pokrojone w ósemki ). Wstawić do nagrzanego piekarnika (200C) i piec około 1 godziny ( zależności od ilości i wielkości kawałków mięsa), obracając i polewając co jakiś czas sosem (który sam się zrobi) aby kurczak równomiernie się zrumienił.
Mus:
Cebulkę drobno pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle. Dodać jabłka pokrojone w ósemki ( razem ze skórką i gniazdami nasiennymi), 2 łyżki żubrówki i chilli. Dusić aż jabłka całkowicie się rozpadną. Przetrzeć przez gęste sito i dodać łyżkę żubrówki.
Podawać kawałki kurczaka z upieczoną cytryną i czosnkiem polane musem. Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz