Przepis dostałam parę dobrych lat temu od kuzynki i z czystym sumieniem mogę was zapewnić, że nigdy mnie nie zawiódł. Pierniczki zawsze wychodzą smaczne i pachnące. Świetnie nadają się do wieszania na choinkę i można je długo przechowywać (w szczelnym pojemniku nawet do pół roku).
Składniki:
- 2 1/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki miodu
- 5 łyżek miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2-3 łyżeczki kakao
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Podsypać mąką i rozwałkować na placek o grubości ok. 2 cm. Wycinać foremkami pierniczki i kłaść na zimnej blasze wyłożonej pergaminem. Jeśli pierniczki mają posłużyć jako ozdoby choinkowe, przed pieczeniem należy w każdym ciastku zrobić wykałaczką dziurkę na nitkę. Piec ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 180C.
Justynka zna sie na rzeczy ;)
OdpowiedzUsuń