Składniki:
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 średni por
- 1 mały seler
- 2-4 łyżeczki słodkiej papryki
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- ostra papryka
- 2 łyżki oliwy
- śmietana do zabielenia (opcjonalnie)
- sos rybny (opcjonalnie)
- Ryby: 3 filety ryb skóry i ości - najlepiej różne gatunki.
- sól, pieprz
Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce (grube oka). Wrzucić do gotującej się wody lub wcześniej przygotowanego wywaru rybnego* (3 litry) i gotować aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie usmażyć na oliwie paprykę, czosnek oraz koncentrat. Gdy składniki dobrze się połączą przełożyć je do zupy. Dodać ryby pokrojone w kawałki średniej wielkości, dodać sos rybny (2-3 łyżki) i gotować chwilę cały czas kontrolując miękkość ryby. Zbyt długie gotowanie sprawi niestety, że ryba będzie się rozlatywać i będzie "sucha". Doprawić solą i pieprzem.Podawać z odrobiną śmietany i dobrej jakości pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Smacznego!!!!
*do przygotowania wywaru najlepsze są ości, głowy i ogony ryb. Można je dostać w sklepie rybnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz