poniedziałek, 8 października 2012
Glazurowane skrzydełka kurczaka
Zdecydowanie jest to hit naszych domowych imprez, po których nie raz otrzymuję prośby o przepis "na te przepyszne skrzydełka". Teraz to już nie tajemnica. Każdy może wypróbować ten prosty przepis na marynatę, która może być też użyta do przygotowania nóżek z kurczaka lub innych jego części.
Składniki:
ok. 30 skrzydełek
2-3 łyżki rozdrobnionych nasion kolendry
4 łyżeczki sosu sojowego
4 łyżki płynnego miodu
łyżeczka mielonego imbiru lub łyżka świeżego
2 łyżeczki mielonej chili
łyżka octu z białego wina (lub łyżka soku z cytryny)
1 duży rozgnieciony ząbek czosnku
sól, pieprz
Skrzydełka dokładnie umyć i osuszyć. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć. Wymieszać ze skrzydełkami i odstawić do lodówki na noc. Piec na grillu lub w piekarniku na górnym poziomie, nastawionym na 180C przez godzinę. Podawać z sosami np. BBQ. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz