Mój ulubiony szybki obiad. Danie jest proste i smaczne i nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich. Na ogół przygotowuje proporcje „na oko” nie odmierzając i nie zastanawiając się nad ilością poszczególnych składników. Mniej więcej do przygotowania dwóch porcji potrzeba:
- makaron spaghetti lub penne (lub inny)
- świeży szpinak
- rukola
- oliwa z oliwek
- suszone pomidory
- cebula
- czosnek
- sól, pieprz
- parmezan
Makaron gotujemy „al dente” w osolonej wodzie. Powinien być on gotowy w momencie, gdy na patelni wszystkie składniki są już usmażone. Chodzi o to, że po odcedzeniu makaronu od razu przekładamy go na patelnię, mieszamy i podajemy. Makaron nie powinien „czekać” na wymieszanie z resztą składników. Czas, w jakim makaron będzie gotowy powinien nam spokojnie wystarczyć na przygotowanie reszty dania. A więc: cebulę (średnią) obieramy i kroimy w talarki. Czosnek (2 średnie ząbki) obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub siekamy w kosteczkę- nie wyciskamy przez praskę (!) ponieważ wtedy danie straci szybko czosnkowy aromat. Szpinak i rukolę (osobno) dokładnie myjemy. Suszone pomidory (2-4 szt.) kroimy na mniejsze części, parmezan (do posypania dania- ilość wg uznania) trzemy na tarce. Na patelnię wlewamy oliwę w ilości takiej, jaka przykryje swobodnie całe dno. Wrzucamy cebulę i na średnim ogniu smażymy aż się zeszkli, dodajemy czosnek i smażymy około 1 minuty. Dodajemy suszone pomidory i szpinak (2-4 garści), doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zmniejszamy ogień i podsmażamy do momentu aż szpinak delikatnie zmięknie - nie doprowadzamy do tego by całkowicie rozmiękł. Należy go zatem włożyć na patelnię przed samym dodaniem makaronu. Po jego dodaniu wszystko dokładnie mieszamy. Na talerz kładziemy rukolę, na nią makaron, posypujemy parmezanem i od razu podajemy.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz